Registrace
Zapamatovat přihlášení

Nemáte ještě účet?

Registrace

Máte již svůj účet?

Přihlášení
Menu

Jak detaily rozhodly: Alisson mohl zamířit do Chelsea, ale přišel do Liverpoolu

Alisson © iconsport.photo

Brazilský brankář Liverpoolu Alisson mohl chytat v Chelsea. Liverpoolu pomohly zajímavé okolnosti. Přečtěte si, jaké.

Alisson Becker se stal od svého příchodu okamžitě jedničkou Liverpoolu, a díky jeho skvělým zákrokům mohl Liverpool zažít návrat mezi nejlepší kluby světa. Pojďme se ale nyní vrátit v čase.

V roce 2018 se Liverpool poohlížel po novém brankáři po neúspěšném finále v Lize mistrů. Tehdy byl na pranýři tehdejší gólman Loris Karius, který svými dvěma chybami pomohl Realu Madrid k zisku cenné trofeje. Pro Kariuse to byla krutá rána; do té doby podával spolehlivé výkony, ale tento blikanec ho poznamenal dodnes.

Liverpool se rozhodl koupit Alissona z AS Řím za 66,9 milionu liber, což z něj v té době udělalo nejdražšího gólmana v historii. Od jeho příchodu získal Liverpool chybějící kvalitu a hlavně jistotu
v zadních řadách.

Všechno ale mohlo být úplně jinak, kdyby se věci vyvíjely trochu jinak, než nakonec dopadly. Ve stejnou dobu se Liverpool zajímal ještě o jednoho hráče – Nabila Fekira z Lyonu. Reds byli blízko od přivedení francouzského záložníka za 52,8 milionu liber; klub souhlasil s podmínkami. Nakonec z obchodu sešlo a Liverpool si mohl oddychnout. Těžko říct, jak by se Fekir ujal ve svém novém působišti, ale
v Liverpoolu si mohou mnout ruce. V té době si anglický klub nemohl dovolit přivést oba hráče.

Nebil Fekir a Alisson Becker

Bývalý trenér brankářů Liverpoolu John Achterberg: Měli jsme štěstí, že Fekir nevyšel

Tehdejší selhání přestupu Fekira bere bývalý trenér brankářů John Achterberg jako štěstí v neštěstí. Podle něj Liverpool potřeboval nového gólmana. Oba tehdejší gólmani týmu neměli kvalitu ani výkonnost, které by se slučovaly s ambicemi týmu.

„Neměl bych problém s tím, kdyby Danny Ward byl jedničkou týmu, ale nemyslím si, že by se tak opravdu stalo. Šéf chtěl, aby byli oba gólmani rovnoměrně vytíženi. Všiml jsem si jejich nedostatků,
a proto jsem navrhl, abychom koupili nového gólmana."

„Když se podívám zpětně – všechno dávalo smysl, jako skládačka. Kdybychom přivedli Fekira, neměli bychom dostatek financí na Alissona. Bylo obrovské štěstí, že k selhání přestupu došlo."

„Bezprostředně poté jsem přišel za šéfem a sdělil mu, že je nutné jednat co nejrychleji. Věděl jsem, že Chelsea hledá náhradu za Courtoise, který mířil do Realu Madrid a rovněž měli zájem o Alissona."

Liverpool tak může být rád, že se mu podařilo přivést jednoho z nejspolehlivějšího gólmanů za poslední roky, které tento tým z Anfieldu měl. Po šesti letech možná opustí Alisson Anfield a zamíří do Saúdské Arábie, kde je lákán pohádkovým platem.

Jak dopadl Nebil Fekir? Ten se dočkal přestupu o rok později, když zamířil do Realu Betis za 26,7 milionu liber.

Alisson Becker


Přečtěte si také: Manchester City má ideální náhradu za Kevina De Bruyneho

Zdroj: premierleague.cz, sportbible.com
Info! Pouze registrovaní a přihlášení uživatelé mohou přidávat a reagovat na komentáře.