Registrace
Zapamatovat přihlášení

Nemáte ještě účet?

Registrace

Máte již svůj účet?

Přihlášení
Menu

TOP 5 nejlepších nahrávačů Premier League 2023/24

Ollie Watkins © iconsport.photo

Ještě než začne nová sezona, vraťme se zpátky k předchozí. Kterých pět hráčů nejčastěji nahrávalo svým spoluhráčům na gól?

Premier League v sezoně 2023/24 opět nabídla strhující podívanou. Bitva o titul nabídla velmi dramatický průběh, kdy se na čele vystřídali Arsenal, Manchester City a Liverpool. Nakonec uspěl opět Pep Guardiola a překonal rekord v počtu za sebou jdoucích ligových titulů – čtyři.

Ve fotbale platí jasné rčení: „Pokud chcete vyhrát, musíte vstřelit více gólu než soupeř," i z tohoto důvodu jsou nejvíce vidět zejména střelci. Co ale ti, kteří předloží finální přihrávku střelci? Na ně se nesmí zapomenout. Pojďme se podívat, na žebříček TOP 5 nejlepších nahrávačů v Premier League za předchozí sezonu. Celkem devět hráčů se umístilo na dělené třetí pozici, do žebříčku byli zapojeni pouze ti, kteří se podíleli na více gólech (tzn. vstřelili více gólů než ostatní).

V žebříčku překvapivě chybí Kevin De Bruyne, který suverénně ovládl předminulý ročník – na konto si připsal 10 asistencí, ale kvůli nižšímu počtu vstřelených gólů v žebříčku chybí.

5. Anthony Gordon – 10 asistencí (11 gólů)

Třiadvacetiletý útočník Anthony Gordon má za sebou zatím životní sezonu. Po svém přestupu z Evertonu do Newcastlu má za sebou druhou sezonu v jeho dresu a nutno dodat, že povedenou. Ve 36 zápasech vstřelil 11 gólů a na dalších 10 se podílel asistencí.

Newcastle vstupoval do předchozí sezony s velkými cíli. Klub ze severu Anglie postoupil teprve potřetí v historii Ligy mistrů do základních skupin, kde i přes srdnatý výkon nedokázal uspět v silné konkurenci. Nezapomenutelné jsou především duely z francouzským PSG. Newcastle se bohužel nedokázal vzchopit z tohoto neúspěchu, což se projevilo i v lize. Mužstvo s nejvyššími ambicemi se nacházelo okolo středu tabulky.

Mladičká superstar Anthony Gordon dělal, co mohl, ale i přes svůj příděl dokázal svůj tým dostat pouze na 7. místo. Gordon by si přeci jen mohl opět zahrát Ligu mistrů, zájem o něj má Liverpool.

Anthony Gordon

4. Son Heung-Min – 10 asistencí (17 gólů)

Když se řekl Tottenham Hotspur, všem se vybavil Harry Kane. Ten po odchodu do Bayernu Mnichov předal žezlo svému neméně produktivnímu parťákovi – Sonu Heung-Minovi. Dvaatřicetiletý křídelník hraje prim, a i díky jeho příspěvkům skončili Spurs na pátém místě, těsně o dva body za Aston Villou.

Son od sezony 2016/17 pravidelně vstřelí alespoň 10 gólů, což je pro londýnský celek nesmírně důležité. Klub si udržuje vysokou výkonnost a výsledky v posledních deseti letech.

I po odchodu Harryho Kanea dokázal přesně desetkrát najít své spoluhráče, kteří využili jeho pobídky a vstřelili gól. Na čtvrté pozici se umístil před Gordonem díky 17 vstřeleným gólům.

Tottenham bude nadále těžit z jeho produktivity. Pokud se podaří vedení klubu přivést útočníka světových kvalit, asistencí bude mít určitě více,

Son Heung-Min

3. Mohamed Salah – 10 asistencí (18 gólů)

Bronzovou příčku obsadil nejlepší egyptský hráč všech dob – Mo Salah. Stále hrající legenda Liverpoolu se opět blýskl skvělou bilancí v poslední sezoně Jürgena Kloppa. Skvělou formu Salaha narušilo zranění a špatná forma týmu ke konci sezony. Pokud by mu vydržela forma a zdraví, bilance mohla být daleko vyšší.

Salah se snažil se svými spoluhráči, aby pomohli svému manažerovi získat magicky tripple, bohužel jejich snaha nevyšla a Klopp se musel spokojit pouze s anglickým ligovým pohárem, ve kterém Liverpool zdolal Chelsea 1:0.

Ke konci sezony byla k vidění potyčka mezi končícím Kloppem a Salahem, celý incident vyústil v nevídanou frustraci egyptské superstar. Konflikt nakonec uhasl, a Salah se připravuje na novou sezonu pod novým manažerem Arne Slotem.

Pokud nedojde k přestupu, můžeme se těšit na další skvělou sezonu v podání egyptského čaroděje.

Mohamed Salah

2. Cole Palmer – 11 asistencí

Stříbrnou pozici obsadil největší objev sezony Premier League. Cole Palmer učinil velmi důležitý krok ve své kariéře, když se rozhodl opustit Manchester City a zamířil do Chelsea. Zpočátku se rozehříval, ale poté se rozjel naplno, zejména konec sezony měl silný a soupeřil s Erlingem Haalandem o krále střelců.

I když na zlatou kopačku nedosáhl, vstřelil neuvěřitelných 23 gólů a celkem jedenáctkrát předložil míč svým spoluhráčům, kteří se nemýlili. Palmer si přenesl svou formu i na EURO 2024, kde většinou nastupoval jako střídající hráč.

Chelsea si může mnout ruce, koho přivedla do týmu. Pokud bude Palmer pokračovat v takových výkonech, může se Chelsea těšit na hráče minimálně stejných kvalit, jakými disponoval Frank Lampard, tedy co se týče vstřelených gólů a asistencí.

Cole Palmer

1. Ollie Watkins – 13 asistencí

Absolutním králem se stal útočník Aston Villy Ollie Watkins se svými třinácti asistencemi. Ollie Watkins je důkazem, že nemusíte být odchovanec renomovaného klubu a přesto se můžete dostat na samotný vrchol.

Ollie Watkins svou kariéru začal ve čtvrté anglické lize v dresu Exeteru, dokud si jej nevšiml Brentford, tehdy ještě druholigový. V sezoně 2019/20 vstřelil 26 gólů za Brentford, což stejně nestačilo k postupu do Premier League.

Nicméně jeho výkony nezůstaly bez povšimnutí a sáhla po něm Aston Villa. Tým z Birminghamu v něm získal střelce, který se hned v první sezoně v Premier League blýskl čtrnácti přesnými zásahy. Ve své formě pokračoval i další dvě sezony. Ve své čtvrté sezoně si vylepšil gólové maximum na 19 gólů a vůbec poprvé překonal hranici šesti asistencí – připsal si jich rovnou třináct, čímž se stál krále mezi nejlepšími nahrávači v Premier League.

Ollie Watkins momentálně patří mezi nejlepší útočníky. Jeho kvalita je prokázána nejen góly, ale také počtem asistencí. Udrží Aston Villa svého klíčového muže?

Ollie Watkins


Přečtěte si také: TOP 5 nejlepších obránců Premier League

Zdroj: premierleague.cz
Info! Pouze registrovaní a přihlášení uživatelé mohou přidávat a reagovat na komentáře.