Registrace
Zapamatovat přihlášení

Nemáte ještě účet?

Registrace

Máte již svůj účet?

Přihlášení
Menu

TOP 5 nejlepších přestupů sezony 2023/24: Kdo zazářil v Premier League?

Cole Palmer © iconsport.photo

V sezoně 2023/24 došlo na několik zajímavých přestupů. Který z hráčů zaujmul nejvíce?

5. Ross Barkley: Nice → Luton Town (zadarmo)

Krásné páté místo v nabité konkurenci obsadil obránce Lutonu, který začínal s velkým fotbalem
v Evertonu a byla mu předpovězena velká kariéra. Vše zhatil přestup do Chelsea, kde hráčovy výkony klesly.

Třicetiletý obránce opustil Chelsea a zamířil zadarmo do francouzského Nice. Ve Francii strávil jedinou sezonu – herně to bylo spíše průměrné z Barkleyho strany. Po jediné sezoně strávené ve Francii se vrátil zpátky do Premier League, tentokrát do kádru nováčka – Lutonu Town.

Svými výkony dlouhou dobu pomáhal týmu, ale ani jeho snaha nestačila na to, aby se nováček udržel mezi elitou. Po sestupu do Championship zamířil Barkley do Aston Villy za poplatek 5,9 milionu eur. Aston Villu zná – Barkley zde působil v rámci hostování v sezoně 2020/21.

Bilance v Premier League – sezona 2023/24:

OZ

Góly

Asistence

Žluté karty

Červené karty

32

5

4

6

0

Ross Barkley

4. Mohammed Kudus: Ajax → West Ham United (38 milionů liber)

Třiadvacetiletý záložník Mohammed Kudus zaujal svými výkony v nizozemském Ajaxu natolik, že po něm sáhl West Ham United a rozhodně si může mnout ruce. V mladém Ghaňanovi získali nesmírně kvalitní a produktivní posilu.

Ve třiadvaceti zápasech v Premier League se prosadil hned osmkrát a šestkrát asistoval na gól svým spoluhráčům. Kolem Kuduse začalo kroužit hned několik týmů, ale nakonec je hráč stále na západě Londýna.

Příchod nového manažera může posunout Hammers kvalitativně výše v tabulce. Ačkoli Moyes měl
s týmem výsledky, předvedená hra byla nudná, něco ve stylu Anglie na EURO 2024.

Kudusovi vyšla první sezona v Premier League náramně. V žebříčku tak obsadil krásné čtvrté místo v TOP přestupech za předchozí sezonu.

Bilance v Premier League – sezona 2023/24:

OZ

Góly

Asistence

Žluté karty

Červené karty

33

8

6

6

0

Mohammed Kudus

3. Kai Havertz: Chelsea → Arsenal (65 milionů liber)

Přestup Kaie Havertze do Arsnealu vyvolával nepokoje v řadách fanoušků. Tento fakt nepodpořilo ani předsezonní turné v Americe, kde jako jediný hráč v historii se neprosadil v dovednostní soutěži. První zápasy po přestupu do Arsenalu nebyly špatné, potom ho ale přešla forma a fanoušci začali být netrpěliví až rozhořčení impotencí Havertze.

Trpělivost a důvěra se Artetovi naplno vyplatila a z Havertze se stal jeden z klíčových mužů po přelomu roku, kdy Havertz chytl neskutečnou formu. Havertz se stal po Sakovi nejlepším střelcem Arsenalu
v Premier League. Celkově vsítil třináct gólů, což je vskutku impozantní číslo. V Chelsea vstřelil dohromady devatenáct gólů za tři sezony.

Z nenáviděného muže se stal rázem miláček fanoušků. Dal tak zapomenout na negativní ohlasy
a posměšky různých fanoušků a expertů.

Bilance v Premier League – sezona 2023/24:

OZ

Góly

Asistence

Žluté karty

Červené karty

37

13

7

11

0

Kai Havertz

2. Declan Rice: West Ham United → Arsenal (100 milionů liber)

Defenzivní záložník Declan Rice patřil mezi diamanty ve West Hamu United. Jeho přestup vyšel Arsenal na 100 milionů liber, ale rozhodně se vyplatil. Hned první zápasy navázal na svou formu. Často patřil mezi nejlepší hráče na hřišti. I díky jeho gólovým příspěvkům – celkem se prosadil sedmkrát
a osmkrát asistoval – dlouho konkuroval Arsenal Citizens v boji o titul.

Sedmi vstřelenými góly překonal předchozí tři sezony v dresu West Hamu. Fanoušci vítali jeho přestup na Emirates Stadium, málokdo však věřil, že by mohl tak rychle a dobře zapadnout do kádru Gunners.

Důležitou roli sehrál také v reprezentačním dresu Anglie na EURO 2024.

Bilance v Premier League – sezona 2023/24:

OZ

Góly

Asistence

Žluté karty

Červené karty

38

7

8

5

0

Declan Rice

1. Cole Palmer: Manchester City → Chelsea (42,5 milionů liber)

Absolutním vítězem této ankety je bezesporu dvaadvacetiletý ofenzivní záložník Cole Palmer, který přestoupil na začátku sezony z Manchesteru City do Chelsea. Nikdo jiný, kromě Declana Rice, mu nemohl v čele tohoto žebříčku konkurovat. Odchovanec Citizens upřednostnil pravidelné hraní než vysedávání na lavičce Citizens.

První čtyři zápasy vyšel bodově naprázdno, což byla jakási předzvěst toho, co teprve přijde. S každým dalším zápasem jeho role i výkonnost rostla. Prvního gólu a asistence se dočkal až ve svém pátém zápase na hřišti Burnley, kde Blues zvítězili 4:1. Do konce kalendářního roku přidal ještě osm gólů a čtyři asistence. Gólově se prosadil proti Arsenalu, Manchesteru City a Manchesteru United. Dva góly vstřelil na konci prosince do sítě Lutonu.

Po novém roce přidal čtrnáct gólů a sedm asistencí, což je neskutečně plodná bilance. Hattrickem sestřelil Manchester United a čtyři góly vstřelil dokonce proti Evertonu. Díky své formě ze závěru sezony pomohl dotáhnout Chelsea na šesté místo zaručující Evropské poháry v nadcházející sezoně. Jeho výkony mu vynesly pozvánku do anglické seniorské reprezentace.

Na EURO 2024 se dokonce gólově prosadil ve finále proti Španělsku a připsal si jednu asistenci
v semifinále proti Nizozemsku. Cole Palmer tak dal zavzpomínat na staré dobré časy, kdy v týmu Blues řádila klubový legenda Frank Lampard.

Bilance v Premier League – sezona 2023/24:

OZ

Góly

Asistence

Žluté karty

Červené karty

33

22

11

7

0

Cole Palmer

Zdroj: premierleague.cz
Info! Pouze registrovaní a přihlášení uživatelé mohou přidávat a reagovat na komentáře.